Preventieve manuele lymfedrainage

Praktijk Yvonne Daalmans

Medisch Pedicure & Gezondheidstherapie

Lymfesteldel bij de vrouw

Lymfestelsel bij de man

Preventieve manuele lymfedrainage

Preventieve manuele lymfedrainage is een hele rustige en zachte massagetechniek, die gericht is op het stimuleren van de lymfevaten als de lymfeafvoer stagneert. Omdat het een zachte vorm van stimulatie is, wordt het ook veel als rustgevende massage toegepast, onder andere bij stress.


Ons lichaam bestaat voor tweederde uit vocht of vloeistoffen. Deze vloeistof bevindt zich zowel in als rondom alle lichaamcellen, de lymfebanen, de bloedbanen en de hersenbanen. Een groot gedeelte van de processen in ons lichaam verloopt via deze lichaamsvloeistoffen. Zoals bijvoorbeeld het transport van hormonen, schadelijke stoffen (zoals bacteriën), zenuwprikkels en het uitwisselen van gassen (bv. zuurstof) en afval- of bouwstoffen. Deze processen die via het lichaamsvocht gebeuren, noemen we ook wel 'de waterhuishouding'. Wanneer de waterhuishouding in een goede conditie verkeert, is het lichaam in evenwicht.


Het lymfestelsel heeft een belangrijke rol bij het creëren en onderhouden van een optimale waterhuishouding. De lymfe voedt, zuivert en draineert immers onze lichaamscellen. Lymfedrainage is dus een natuurlijke functie, eigen aan ons lichaam.