Voettypen

Het type voet kun je herkennen aan de voetafdruk.


1. Normale voet


Een normaal gewelfde voet zorgt voor voldoende schokdemping en stabiliteit in zowel voorvoet, middenvoet als achtervoet. Meestal doen zich geen specifieke klachten voor.


2. Platvoet


Bij de platvoet is het hielbeen naar voren gekanteld en de middenvoet doorgezakt. Dit voettype heeft geen specifieke ondersteuning nodig. De platvoet is een soepele voet met slappe spieren. Klachten aan de knie, lage rugpijn, hoofdpijn en vermoeidheid zijn vaak het gevolg. Meestal zijn doffe pijnen aanwezig die bij bewegen toenemen en in rust verminderen.

3. Knikvoet


Bij de knikvoet is het hielbeen naar binnen gekanteld. Aan de binnenzijde moet meer steun geboden worden om het te ver naar binnen kantelen van het hielbeen (overpronatie) te voorkomen.


4. Knikplatvoet


Het hielbeen staat bij dit voettype naar voren en naar binnen gekanteld. De middenvoet van de knikplatvoet is doorgezakt. Bij dit voettype moet er worden ondersteund bij de midden- en bij de achtervoet, om het naar binnen kantelen van zowel middenvoet als hielbeen te verminderen.


5. Holvoet


Zowel het hielbeen als de middenvoet kent bij de holvoet een steile stand, waardoor de karakteristieke hoge wreef ontstaat. Holvoeten kenmerken zich door klauwtenen, overgevoelige voetzolen en een verhoogde spierspanning. Lage rug-, nek- en voorvoetpijnen kunnen hieruit voorkomen. De klachten nemen toe bij rustsituaties (zoals staan, liggen en zitten) en nemen af bij bewegen.


Praktijk Yvonne Daalmans

Medisch Pedicure & Gezondheidstherapie